(א) עבדים
כל מצוה שאשה חייבת בה עבד חייב בה וכל מצוה שאין האשה חייבת בה אין העבד חייב בה. הכי איתא
בחגיגה ד..
עבדים אסורים בהקפת הראש והזקן. כ״כ החינוך במצוה רנא.
אע״פ שאין העבדים בכלל איסור עריות של קורבה ומותרים אף בעריות שגוי אסור בהם מ״מ אסורים במשכב זכר ובהמה. כ״כ החינוך במצוה רט, ובמצוה ריא, והביא דכ״כ הרמב״ם, וכתב החינוך דהטעם דמותרים בעריות שהם מחמת קורבא כי אין להם חייס אבל זכר ובהמה אינם מחמת קורבא ועל כן חייבים.
עבדים אסורים באשת איש של ישראל וכן אסורים בנדה בין ישראלית ובין שפחה. כ״כ החינוך במצוה ריא.
נזירות נוהגת בעבדים אבל האדון יכול לכפות עליו לשתות יין ולהיטמא. כ״כ החינוך במצוה שעד.
עבדים שנשתחררו הרי הם כגרים וכל קרובה שמותר או אסור לגר לישא הוא הדין בעבד שנשתחרר. כ״כ החינוך בסוף מצוה ריא.
גר תושב או גוי יכול למכור עצמו לישראל לעבד וכן יכול למכור את בניו ובנותיו והם כעבדים לכל דבר. כן כתבו הרמב״ם בהל׳ עבדים ט,ב, וסמ״ג בעשה פז, וכן החינוך במצוה שמז, כתב דגר תושב שמכר עצמו לישראל הוא עבד כנעני.
קנה שפחה וולדה וילדה ואחר כך טבלה האם נימול לשמונה או אינו נימול לשמונה כיון דאין האם טמאה לידה. הטור והב״י בסעיף א בד״ה ומ״ש ואם, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ שע, כתב דאינו נימול לשמונה כי אין אמו טמאה לידה.
דיני עבד כנעני אמורים בעבד ושפחה הקנויים לישראל אבל גוי הקונה עבד לא חשיב עבד כנעני אלא גוי. בגיטין לז:, אמרינן דגוי קונה עבד גוי רק למעשה ידיו, וכ״כ הרמב״ם בהל׳ עבדים ט,ה, וביאר סמ״ג בלא תעשה פ, דאין נוהגים בו דיני עבד כנעני, ע״כ, ופשוט.
האם מילת יליד בית דוחה שבת. הטוש״ע והב״י בסעיף ב, הביאו דדוחה אם טבלה אמו קודם לידה, והדרכ״מ הביא דרבינו ירוחם ס״ל דאינו דוחה, ויש להעיר דסמ״ק מצוריך במצוה קנה, כתב סתמא דאין מילת יליד בית דוחה שבת.
מה פירוש הא דמחלקינן גבי האם מותר לקיים עבד שאינו רוצה למול, בין פסקא למילתיה או לא פסקא למילתיה. הב״י בסעיף ד ד״ה ומ״ש והא דאסור, הביא בזה ג׳ פירושים, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תקכא, פירש פירוש נוסף, דאם אמר האדון לעבד בשעת הקניה שלא ימולו והעבד שתק מותר לגלגל עם העבד עד י״ב חודש, אבל אם העבד עצמו אמר בשעת הקניה שלא ירצה להתגייר לעולם, אסור להשהותו אפילו שעה אחת.
האם מילה וטבילת עבד בעל כרחו מהניא. הטור והב״י בסעיף ג-ה, הביאו בזה מחלוקת, והשו״ע בסעיף ה, כתב דלא עשה כלום, ויש להעיר דרב שר שלום בתשובות הגאונים שערי תשובה סי׳ רנה, כתב דמהני, וכן המנהיג בהל׳ יין נסך סי׳ קלג, הביא להלכה תשובה זו, וכ״כ הרא״ה בבדק הבית ה,א, לט:, וכ״כ הריטב״א
ביבמות מז: ד״ה ר׳ שמעון, וכן הביא מפרקי דרבי אליעזר פרק כט, וכ״כ סמ״ק מצוריך במצוה קנו, דמהני, וכ״כ הר״ן
בע״ז סז ד״ה ומיהו מסתברא, ומאידך הרשב״א
ביבמות מח. ד״ה והא דאמרינן, כתב דמדכתבו ר״ח והרי״ף במסקנא שעבד הלקוח מישראל אין צריך לקבל כיון שכבר קיבל, מבואר דהלקוח מגוי שלא קיבל לא מהני, וכן נטה הרשב״א.
האם טבילת עבד בשעת קנייתו או טבילתו בשעת שחרורו צריכות להיות בפני ג׳. הרמב״ם בהל׳ איסורי ביאה יג,יא-יב, כתב דטבילתו הראשונה והשניה צריכה ג׳, וכ״כ סמ״ג בלא תעשה קטז, ומאידך סמ״ק מצוריך במצוה קנו, כתב דטבילת העבד כשיוצא לחירות אין צריכה ג׳, ע״כ, ומבואר דס״ל דרק טבילתו הראשונה צריכה להיות בפני ג׳.
טבילת עבד בשעת קנייתו צריכה להיות ביום. כן כתבו הרמב״ם בהל׳ איסורי ביאה יג,יא, וסמ״ג בלא תעשה קטז.
עבד כשמשתחרר אינו צריך לקבל עליו מצוות כיון שכבר קיבל עליו בשעת קנייתו. כן כתבו הרמב״ם בהל׳ איסורי ביאה יג,יב, וסמ״ג בלא תעשה קטז.
דין מקוה וחציצה לגרים ועבדים הוא כדין נדה. כן כתבו הרמב״ם בהל׳ איסורי ביאה יג,יג, וסמ״ג בלא תעשה קטז.
עבד קטן או שוטה מטבילין אותו על דעת בי״ד. כ״כ הטור בסעיף ו, בשם רב יהודאי, ויש להוסיף דכן הביא להלכה האשכול בהל׳ מילה ד״ה ואמר (קח.), בשם רב יהודאי.
הלוקח עבד מן הגוי וקדם וטבל לשם בן חורין, האם יש חילוק אם טבל בפני רבו או לא. ביבמות מו., מפלגינן בין בפני הקונה או שלא בפניו, והב״י בסעיף ט ד״ה והרמב״ם, הביא דיש שם ב׳ גירסאות, גירסת רש״י וגירסת הרי״ף והרמב״ם, ויש להעיר דבעל המאור
ביבמות מג, גריס כרש״י, ומאידך סמ״ג בלא תעשה קטז, ובעשה פז, כתב כהרמב״ם שיש חילוק, והרמב״ן במלחמות שם והראב״ד בהשגותיו על המאור שם, כתבו דר״ח גריס כהרי״ף והרמב״ם, אמנם הרמב״ן שם כתב שמצא במכילתא מפורש כרש״י, ע״כ, וא״כ דברי הטוש״ע שפסקו כרש״י מחוזקים דכדאי היא המכילתא להכריע הגירסא.
הא דאמרינן דהלוקח עבד מן הגוי וקדם וטבל לשם בן חורין יצא לחירות, האם איירי כשכבר מל. ראב״ן בסי׳ תקט ד״ה אמר רבה, כתב דאייר כשמל כבר.
האם במילת עבד או גר מברכים שתי ברכות או ברכה אחת. הטור והב״י בסעיף יב, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהמנהיג בהל׳ מילה סי׳ קכד, הביא את המחלוקת, והביא דרב סעדיה והר״ש קיירא כתבו דמברך שתים, וכתב דהכי איתא בבראשית רבה פרשה מז.
האם צריך לכסות את ערות עבד גדול בשעת הברכה. הטוש״ע בסעיף יג, כתבו דצריך, והב״י כתב דכ״כ הרא״ש והרמב״ם והרי״ף ופשוט הוא, ע״כ, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה כח, אמנם הב״י בסי׳ רסה,ח, הביא דהרא״ש כתב בברכות, דכיון דלצורך מילה הוא לא קרינן ביה באותה שעה לא יראה בך ערות דבר, ע״כ, ולפי זה בין בקטן ובין בגדול אין צריך כיסוי לדעת הרא״ש, ושם על דברי הב״י הוספתי כמה ראשונים דלא ס״ל כהרא״ש בזה.
האם צריך לכסות ערות עבד קטן בשעת הברכה. בפשטות דבר זה תלי במחלוקת שהביאו הטור והב״י בסי׳ רסה,ח, גבי מילת ישראל קטן, אמנם המנהיג בהל׳ מילה סי׳ קכה, כתב דאע״ג דבמילת ישראל קטן אין צריך לכסות מ״מ במילת גר ועבד קטנים צריך לכסות כיון דישראל ערל נחשב כנימול מה שאין כן גוי כי הגוים נקראים ערלים ולא ישראל, ע״כ, ולכאורה אינו מובן וכי צריך לכסות בגלל הערלה הלא אם צריך לכסות הוא מפני ולא יראה בך ערות דבר, ואדרבה
בברכות כה:, מבואר דהו״א דאיסור זה נוהג רק בערות ישראל ולא בערות גוי וקמ״ל דאף בערות גוי אסור, וא״כ מבואר דעיקר האיסור בערות ישראל, וצ״ל דהמנהיג ס״ל דאין איסור זה נוהג בערות קטן דלא חשיבא ערוה ומ״מ צריך לכסות מפני הערלה ולא משום ולא יראה בך ערות דבר אלא מפני שלא יהיו מצוות בזויות, ועל כן אסר בקטנים רק בערות גויים כיון דחשיבי ערלים.
גוי שקנה גוי לעבדות אינו קונה את גופו אבל אם מכר לישראל קנה ישראל אף את גופו. הב״י בסעיף יז בד״ה ומ״ש רבינו אלא, הביא כן מהרמב״ם, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פז.
גוי הבא על שפחה וכן עבד שבא על גויה האם הולד עבד או גוי. הב״י בסעיף יז בד״ה ומ״ש רבינו אלא, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה פז, כתב כהרמב״ם דהולד הולך אחר האשה, וכ״כ החינוך במצוה שמז.
אע״פ שמותר לעבוד בעבד כנעני בפרך מ״מ מדת חסידות לרחם עליו ויאכילהו ממה שאוכל ולא יבזהו. כן הביאו הטוש״ע בסעיף יז, מהרמב״ם, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פז.
אין קוראים לעבדים אבא פלוני ואמא פלונית. הכי איתא
בברכות טז:, והביאו השו״ע בחו״מ סי׳ רעט,ה.
האם מותר לאשה לקנות עבד פחות מבן ט׳. הטור בסעיף יט, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בלא תעשה קכו, כתב סתמא דאסורה לקנות עבדים ואפי׳ קטנים, ע״כ, ולא חילק. הטור הקשה על הרמב״ם דהתיר לאשה לקנות עבד פחות מבן ט׳ שנים, דהא איכא למיחש שמא תשהנו לאחר ט׳, והב״י תירץ דאפי׳ לאחר ט׳ הוא רק חשש, וא״כ כולי האי לא ניחוש, ע״כ, ובהגהות והערות הביאו דהיעב״ץ במור וקציעה כתב דהטור בצדק השיג על הרמב״ם דהא אמרו
בב״מ עא., דאלמנה לא תגדל כלב, וא״כ כל שכן עבד קטן דלא גרע מכלבא, ע״כ, והנה אף הטור לא הקשה אלא מחמת שמא תשהנו אבל אי לאו הכי מותר, והמור וקציעה דוחה את הרמב״ם והטור מתלמוד ערוך באותה סוגיא כאילו היו קטלי קני באגמא, אבל באמת לא קשה מידי דשאני כלב דיש לו תאוה והוא ראוי לביאה דהא הוא נזקק לכלבה, מה שאין כן קטן דאינו בר תאוה וכמעט דאינו בר קישוי וכיון דאינו רוצה בביאה לא חיישינן שתאנוס אותו.
אשה שקנתה עבדים דאסור לה לקיימם אסור לה לשחררם ותמכרם לאחרים. כ״כ החינוך במצוה שמז.
נתנו מתנה לעבד על מנת שאין לאדון רשות בה האם קנאה האדון. הב״י בסעיף כב, הביא בזה מחלוקת תנאים ואמוראים ומחלוקת כמי ההלכה, וכתב דאין נפקותא במחלוקת דבין אם הלכה כרבי מאיר ואליבא דרב ששת ובין אם הלכה כרבנן ואליבא דרבי אלעזר קני רבו, ע״כ, ויש להעיר דסמ״ג בעשה פב בהל׳ מתנה, הביא דרב האי ור״ת פסקו כרבנן ואליבא דרבי אלעזר דקני רבו, ומאידך הביא דר״י פסק כרבנן ואליבא דרב ששת דלא קני רבו, וכן הסכים סמ״ג.
נתנו לעבד מתנה הוי לרבו בין הגוף ובין הפירות. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף כב בד״ה ומ״ש אלא, ויש להעיר דהרמב״ם בהל׳ זכיה ומתנה ג,יב, דהאדון קונה את הגוף, ע״כ, והיינו אף את הגוף וכל שכן את הפירות וכוונתו לאפוקי מאשה ובעלה שהבעל אינו קונה את הגוף אלא רק את הפירות, וכן הביא סמ״ג בעשה פב בהל׳ מתנה, להלכה בשם ר״י, דהאדון קונה הכל.
עבד שהביא כסף לאדון לשחררו אם לא רצה האדון לקבל הכסף ולשחררו אינו משחררו. כן כתבו הרמב״ם בהל׳ עבדים ה,ב, וסמ״ג בעשה פז, והוא פשוט.
נוסח שטר מכר של עבדים. בגיטין פו., אמרינן דאתקין רב יהודה נוסח זה, עבדא דנן מוצדק לעבדו, ופטיר ועטיר מן חרורי ומן עלולי ומן ערורי מלכא ומלכתא, ורשום דאיניש לא אית עלוהי, ומנוקה מכל מום ומן שחין דנפיק עד טצהר חדת ועתיק, והביאוהו להלכה הרי״ף
בגיטין קלט, והרא״ש
בגיטין ט,ה, וראב״ן בסי׳ תקסו ד״ה אתקין, אבל הרמב״ם והטוש״ע השמיטוהו, ופירש רש״י בד״ה עד טצהר, דהיינו ב׳ שנים, וראב״ן שם, כתב דהוא ג׳ שנים.
עבד שנתנו אחרים כסף לרבו לשחררו האם יוצא העבד לחירות אם אינו רוצה לצאת. הב״י בסעיף כו ד״ה ומ״ש בין על ידי, הביא מחלוקת, האם מהני בעל כרחו או לא מהני בעל כרחו אבל מהני שלא מדעתו, ויש להעיר דמאידך ראב״ן בסי׳ תקנב ד״ה וקונה, כתב דאף שלא מדעתו לא מהני עד שיהא מדעתו כי חוב הוא לעבד לצאת מיד רבו, אמנם בסי׳ תקנז ד״ה האומר, כתב דהאומר לשליח תן גט זה לעבדי אינו יכול לחזור בו כי זכות הוא לעבד שיוצא מתחת יד רבו.
האם עבד יוצא לחירות לכל דבר בקנין חליפין. הטור והב״י בסעיף כו ד״ה ורבינו תם, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תקסא ד״ה ואין הלכה, כתב דמהני.
אנו נוהגים לשחרר בשטר כדי שיהא בידו לראיה. כ״כ ראב״ן בסי׳ תקסא ד״ה ואין הלכה.
רק עבד שמל וטבל יוצא בראשי אברים אבל עבד שהא בגיותו אינו יוצא בראשי אברים. כן כתבו הרמב״ם בהל׳ עבדים ה,ה, וסמ״ג בעשה פז.
כל מום שבכור יוצא על ידו לחולין עבד יוצא על ידו לחירות. כ״כ רבינו ישעיה בספר המכריע סי׳ ס.
היוצא בשן ועין צריך גט שחרור. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף כז בד״ה ומ״ש רבינו וצריך, ויש להעיר דכן כתבו הרי״ף
בקידושין כג, והרא״ש
בקידושין א,ל, והרמב״ם בהל׳ עבדים ה,ד, וסמ״ג בעשה פז, והחינוך במצוה שמז, וראב״ן בסי׳ תקנב ד״ה עשרים.
היוצא בשן ועין כופין את רבו ליתן גט שחרור. כן הביא הב״י בסעיף כז בד״ה ומ״ש רבינו וצריך, ויש להעיר דכ״כ החינוך במצוה שמז, וכ״כ ראב״ן בסי׳ תקנב ד״ה עשרים.
חיסרו ראשי דדים מהני לצאת רק באשה. הטוש״ע והב״י בסעיף כז, הביאו דראשי דדים מהני רק באשה, ויש להעיר דבראב״ן בסי׳ תקנב ד״ה עשרים, כתוב ראשי דדים באדם, ע״כ, והוא טעות סופר וצריך לומר באשה, במקום באדם.
חתך לשונו אינו יוצא לחירות. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף כז, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פז.
הכהו על עינו ואינו יכול להשתמש. הטוש״ע בסעיף לד, כתבו דהכהו על עינו ואינו יכול להשתמש בה יוצא לחירות ע״כ, ויש להוסיף דהר״ן
בקידושין כג ד״ה אם היה, כתב דאם הכהו על עינו ולפני שהכהו יכל להשתמש אבל היתה עינו כהויה ואחרי שהכהו אינו יכול להשתמש אבל לא סימאה לגמרי, אינו יוצא בה לחירות דבעינן או שהיתה בתחילה עינו טובה לגמרי או שבסופה היא סמויה לגמרי.
לא נתכוין במעשהו לטובתו של עבד וגם לא נתכוין לרעתו של עבד ויצא אברו של העבד האם יוצא לחירות. הטור והב״י בסעיף לו, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה פז, כתב דרק אם היכה העבד בכוונה יוצא לחירות.
האם העבד יוצא לחירות על ידי שאחרים קיבלו את השטר בלא דעת העבד. הטוש״ע והב״י בסעיף מא, הביאו דמהני ויוצא, ויש להעיר דמאידך ראב״ן בסי׳ תקנב ד״ה וקונה, כתב דלא מהני, ע״כ, ומחלוקת זו נמצאת גם גבי כסף, דטעם המחלוקת הוא האם חוב הוא לעבד לצאת לחירות או זכות הוא לעבד, ועי׳ במה שכתב הב״י גבי כסף בסעיף כו ד״ה ומ״ש בין על ידי, ובמה שכתבתי שם דבדברי ראב״ן יש סתירה בזה.
נוסח שטר שחרור עבד. כתבו ראב״ן בסי׳ תקסז ד״ה שטר שחרור, ושם כתב חילוק בין נוסח שטר עבד לשטר שפחה.
צריך לעשות בשטר שחרור ככל דיני גט אשה. כ״כ ראב״ן בסי׳ תקסז ד״ה וכל ענין, וכתב דהיינו שצריך שימסור האדון הדיו והקולמוס לסופר ויאמר לסופר כתוב לעבדי גט שיהא בן חורין, ויאמר לעדים לחתום, ושתהא חתימה ביום אחד ויחתמו זה בפני זה ויהיה השטר אורכו יתר על רוחבו ויהיה משורטט ויהיה י״ב שיטין, וככל דיני גט אשה, ע״כ.
נתן לו שטר שחרור שיש בו עדי חתימה בלא עדי מסירה האם מהני. הטוש״ע והב״י בסעיף מד, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה פז, כתב דמהני.
כתב לעבד כל נכסי קנויים לך חוץ משדה פלונית האם יצא לחירות. הב״י בסעיף נז, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דמדברי ראב״ן בסי׳ פד, מבואר דלא יצא לחירות.
כתב לעבד עצמך ונכסי קנויים לך חוץ מדבר פלוני האם יוצא לחירות. הטור והב״י בסעיף נז, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה פז, כתב כהרמב״ם דלא יצא ולא קנה כלום, ומדברי רשב״ם בב״ב קנ: ד״ה דאנן, מבואר דר״ח ורבותינו שבלותיר ס״ל דלא מהני ולא יצא.
האם עבד יכול להיות שליח הולכה של רבו לגט שחרור של עבד אחר של רבו. ראב״ן בסי׳ תקנב ד״ה וקונה, כתב דיכול ומהני.
הכותב שני שטרות לב׳ עבדים ובכל שטר כתוב חצי נכסי קנויים לך וזיכה להם את ב׳ השטרות יחד על ידי אחר מה הטעם דלא יצאו לחירות ולא קנו. הב״י בסעיף נט, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תקסא ד״ה הכותב, כתב כהרמב״ן דהטעם דכיון דשייר במתנת כל אחד אמרינן דשייר את העבד עצמו ולא קנה.
הרי את שפחה וולדך בן חורין וכן המשחרר חצי עבדו בשטר. הטוש״ע בסעיף סא, כתבו דהאומר הרי את שפחה וולדך בן חורין הוי כמשחרר חצי עבד דלא אמר כלום, והב״י הביא דבגמרא תלינן לה במשחרר חצי עבד בשטר דהוא פלוגתא דרבי ורבנן וקי״ל כרבנן, ע״כ, וכן הרי״ף
בגיטין לה, פסק כרבנן דרבי, וכ״כ הרא״ש
בגיטין ב,כח, וכ״כ הרמב״ם בהל׳ עבדים ז,ה, ומאידך בה״ג בהל׳ עבדים בעמוד שנו, כתב דהאומר לשפחה דרק ולדה בן חורין, אם היתה מעוברת זכתה לו ומשתחרר, ע״כ, והיינו כרבי, וכ״כ ראב״ן בסי׳ תקנח ד״ה אין העבד, ומדבריו מבואר שם דס״ל דהמשחרר חצי עבדו מהני, אמנם בסי׳ תקסא ד״ה המשחרר, כתב דהמשחרר חצי עבדו לא מהני. לסוברים דהמשחרר חצי עבדו לא מהני, האומר הרי את שפחה וולדך בן חורין, יהיה תלי אם עובר ירך אמו הוא, ועי׳ במה שאכתוב בזה בחו״מ סי׳ שצט,א.
חציו עבד וחציו בן חורין דכופין את רבו ליתן לו גט שחרור, עד שלא כפו, האם עובד את רבו יום אחד ואת עצמו יום אחד. ראב״ן בסי׳ תקסא ד״ה המשחרר, כתב דעד שלא כפו עושה כן, וכתב דאף לענין חבלות, עד שלא כפו את רבו, דינו כדין חצי שפחה, ואם קידש בת חורין וכתב לה כתובה, והרגו שור, נותן חצי קנס לרבו וחצי כופר לאשתו, ע״כ, ולגבי אם קידושיו קידושין, עי׳ במה שכתבו הטוש״ע והב״י באבן העזר סי׳ מד,יא, ובמה שאכתוב שם.
ב׳ שותפים בעבד ששחרר אחד חציו והשני הקנהו לבנו קטן דאמרינן דמקרקיש לקטן זוזי וכתובים שטר שחרור, האם כותבים השטר על שם הקטן או על שם האפוטרופוס. הב״י בסעיף סג, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ עב, כתב כרש״י דהקטן אומר לסופר ולעדים לכתוב שטר על שמו.
עבדים קטנים של גר שמת כל המחזיק בהם זכה בהם. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף סה, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פב, וכ״כ ראב״ן בסי׳ תקנב ד״ה וגר.
עבדים קטנים של גר שמת שהגדילו. הטור בסעיף סה, הביא את דברי הרמ״ה שכתב דאין להם תקנה כיון דאיסורא יכול לפקוע רק בשעת מיתת האדון וכעת ליכא במאי דליפקע, וכן פסק הרמ״א, והב״י כתב שיותר נראה דכיון דקנו עצמן לענין ממון ממילא קנו עצמן גם באיסורייהו, ע״כ, והב״ח והדרישה והרמ״א והט״ז והגר״א הסכימו כולם עם הרמ״ה דלא כהב״י, אבל לכאורה דברי הב״י מוכרחים דהא אם יבוא אדם ויקנה את העבד בקטנותו ודאי דיהא בכוחו לשחררו בגט, ולהתיר גם את איסורו, דאי לאו הכי הדבר פשוט דהיה לגמ׳ לפרש דבר זה, שהמחזיק בהם לא יכול לשחררם, וא״כ איכא למידק דמי הביא לאותו אדון חדש את איסורו של העבד לשחררו, על כרחך צ״ל דכיון דקני יתיה לממונו ממילא קני גם לאיסורו, וא״כ אף זה הקטן כשיגדיל ויקנה עצמו לממונו יקנה ממילא גם את איסורו, דמה לי אדם אחר ומה לי הוא בעצמו, ומה שהביא הגר״א ראיה לדברי הרמ״ה מאמימר
בגיטין מ., דס״ל דהמפקיר עבדו ומת אין לו תקנה, ע״כ, הוא תמוה דהא אמימר גופיה לא נקיט אלא מפקיר עבדו ומת, אבל אי לא הפקיר ודאי דהוא מורישו לבניו, דהאיסור נגרר אחרי הממון, וא״כ מאי ראיה לכאן דאיירי בעבד קטן שקונה עצמו לממונו דשייך לומר שהאיסור יגרר אחרי הממון, וצ״ע.
יעקב שמת והוריש עבד והעבד שימש את בנו ראובן כמה שנים ואחיו שמעון לא מיחה ולאחר מות שמעון שחרר ראובן את העבד ובא בן שמעון וערער שהיה העבד גם שלו וטען ראובן שהוא החזיק שני חזקה. ראב״ן בסי׳ צז, כתב דהחזקה חזקה והשחרור שחרור, ורצה ראב״ן לומר דמ״מ צריך שבן שמעון יכתוב לו שטר שחרור כדי שלא יצא עליו לעז, אמנם נחלקו על ראב״ן חכמי דורו ואמרו דאין צריך, ולבסוף הסכים עמם ראב״ן.
ישראל שפדה עבד מהשביה לאחר שנתייאש ממנו רבו, של מי העבד. הטור והב״י בסעיף סז, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תקסא ד״ה עבד, כתב דהלכה כרשב״ג דישתעבד לרבו ראשון.
המזיק שעבודו של חבירו האם חייב. הב״י בסעיף סח, הביא בזה מחלוקת רבנן ורשב״ג, והביא מחלוקת כמי ההלכה, ויש להעיר דמדברי ראב״ן בסי׳ תקט ד״ה יש מקשין, וד״ה וחמץ, נראה דס״ל דפטור.
בא על שפחתו האם הולד עבד. הב״י והשו״ע בסעיף סט, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה פז, כתב כהרמב״ם דהולד עבד.
הניח לו רבו תפילין או שקראו לקרוא בתורה וכל כיוצא באלו הדברים שאין חייבים בהם אלא בני חורין כופים את רבו לכתוב לו גט שחרור. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף ע, ויש להעיר דכ״כ החינוך במצוה שמז.
שטר שחרור יש לעשותו בי״ב שיטין. כ״כ החינוך במצוה תקעט.
נוסח שטר שחרור כנוסח גט אשה אלא שמשנים הלשון ללשון שחרור. כ״כ החינוך במצוה תקעט, וכתב דזה נוסחו: בכך בשבת בכך וכך ימים לירח פלוני שנת פלונית לבריאת עולם למנין שאנו מונין כאן במקום פלוני דיתב על נהר פלוני או על כיף ימא איך אנא פלוני בן פלוני וכל שום אחרן וחניכא וכו׳ צביתי ברעות נפשאי בדלא אניסנא ופטרית ושחררית ושבקית יתיך ליך אנת פלוני הדר עכשיו במקום פלוני וכל שום וחניכא דאית ליך ואתריך דהוית עבדי מן קדמת דנא וכדו פטרית ושבקית ושחררית יתיך ליך דיתיהוייין רשאה ושלטאה בנפשיך ואינש לא ימחה בידיך מן שמי מן יומא דנן ולעלם והרי אנת לעצמך והרי את בן חורין ותשתרי את וזרעך למיעל בקהלא דישראל ורשו דאנש לית עלך ועל זרעך ודן דיהוי ליך מינאי ספר שחרורין ואגרת שבוקין וגט פטורין כדת משה וישראל, ע״כ, ולשון זה אינו מדוקדק דמקצתו לשון לעבד זכר ומקצתו לשון נקיבה לשפחה. דקדוקי התיבות נתבארו בדברי הטוש״ע והב״י באבן העזר סי׳ קכו, ועי׳ במה שאכתוב שם.
האומר עשיתי פלוני עבדי בן חורין והעבד אומר לא עשאני האם העבד ספק בן חורין או ודאי בן חורין. הטור והב״י בסעיף עה, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרמב״ן בהשגותיו על ספר הצבא ד״ה והבא, כתב דהוא ספק ולחומרא.
האומר לשליח תן שטר שחרור זה לעבדי האם יצא העבד לחירות על ידי קבלת השליח. הטור והב״י והרמ״א בסעיף עו, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דרבינו ישעיה בספר המכריע סי׳ נג, כתב דיצא לחירות.
מי שאמר בשעת מיתתו פלונית שפחתי יעשו לה קורת רוח, אם צריכים לשחרר אותה. הטור והב״י והש״ך בסעיף עז, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דבה״ג בהל׳ עבדים בעמוד שנו, כתב כדברי הרי״ף והרמב״ם דאם יש עבודה שקשה לה לא כופין אותה לעשותה.
המשחרר עבדו עובר בעשה. כ״כ הטוש״ע בסעיף עט,
והב״י הביא דהר״ן כתב בשם יש מתרצים, דדוקא דרך חנינה אסור אבל לצורך מצוה מותר כיון דהוא לצורך עצמו, ע״כ, ויש להעיר דהב״י בחו״מ סי׳ רנו סעיף ד, הביא מהרשב״א
בגיטין לח: ד״ה והקשו, שכתב דשמא דרך גמילות טובה על שעשה לו העבד טובה מותר לשחרר דהרי הוא כמוכרו לו, ע״כ, אמנם קשה דהא
בברכות מז:, אמרינן דרבי אליעזר שחרר עבדו לצורך עשרה אנשים לתפילה, ופרכינן דמצוה הבאה בעבירה היא ומשני מצוה דרבים שאני, ואם כדברי הר״ן דכל שאינו דרך חנינה מותר א״כ אף במצוה שאינו של רבים יהיה מותר, וכעין זה יש לתמוה על לשון השו״ע שהעתיק את לשון הרמב״ם דמותר לצורך מצוה ואפילו מצוה של דבריהם כגון להשלים לעשרה בבית הכנסת וכל כיוצא בזה, ע״כ, ולא כתבו הרמב״ם והשו״ע להדיא דהיינו דוקא במצוה דרבים, וכן סמ״ג בעשה פז, כתב דלצורך מצוה מותר, ולא כתב דבעי דוקא מצוה דרבים, וכן היראים בסי׳ תכג, כתב דלצורך מצוה מותר ולא כתב דבעי מצוה דרבים, וצ״ע, ומאידך החינוך במצוה שמז, כתב דמותר לשחררו לצורך מצוה ואפילו לצורך מצוה דרבנן אם היא מצוה דרבים, והריטב״א
במגילה כח. ד״ה תיתי, כתב דהא דאמרינן דעובר בעשה הוא לאו דוקא ואינו איסור אלא הוא רק מידת חסידות, ע״כ. יש להקשות גם על דברי הרשב״א הנזכר דכל שהוא דרך גמילות טובה מותר, דהא אמרינן
בב״ק עד:, מעשה ברבן גמליאל שסימא את עין טבי עבדו והיה שמח שמחה גדולה, ופירש רש״י לפי שעבד כשר היה והיה מתאוה לשחררו אלא שהמשחרר עבדו עובר בעשה, ע״כ, וודאי שר״ג היה מוקיר לו טובה על שהיה משמשו כרצונו עם כל דקדוקי ההלכה, וא״כ היה משחררו על כל הטובה שעשה לו ולמה היה צריך לסמות עינו, ועל כן דברי הר״ן ודברי הרשב״א ודברי הרמב״ם והשו״ע צ״ע. מדברי היראים בסי׳ תכג, מבואר דס״ל דדוקא תפילה בעשרה וכיוצא בזה דהוא דררא דמצות עשה דאורייתא דתפילה מותר לשחרר אבל אם הוי לצורך דרבנן אסור, מדכתב דמותר בשביל ביטול עשה משמע דבדרבנן אסור, ומ״מ דבר זה אפשר רק למי שסובר דתפילה בכל יום דאורייתא אבל למי שסובר דתפילה דרבנן א״כ אפי׳ לצורך מצוה דרבנן מותר דומיא דתפילה, והבאתי מחלוקת זו אם תפילה דאורייתא או דרבנן באו״ח בסי׳ קו.
שפחה שנוהגים בה מנהג הפקר האם כופים את רבה לשחררה. הש״ך בסעיף עט ס״ק ק, כתב שיש מחלוקת ראשונים האם דוקא בחציה שפחה וחציה בת חורין כופין או אף בשפחה גמורה, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תקסא ד״ה וחציו, כתב כהטור דחציה שפחה שנוהגים בה מנהג הפקר כופין את רבה לשחררה, ע״כ.
הא דאמרינן שהמוכר עבדו לגוי כופין אותו לפדותו, היינו בעבד שמל וטבל. כ״כ ראב״ן בסי׳ תקסא ד״ה המוכר עבדו.
ישראל שמכר עבדו לגוי וברח מהגוי וכן אם לוה ומשכן את עבדו ולא פרע, צריך העבד גט שחרור מבעליו הישראל. כ״כ ראב״ן בסי׳ תקסא ד״ה המוכר עבדו.
משוחרר שהוא מעוכב גט שחרור האם מותר בשפחה. הב״י בסוף הסימן הביא מרבינו ירוחם, דלרש״י אסור ולתוס׳ מותר, ויש להעיר דבה״ג בהל׳ עבדים בעמוד שנו, כתב דאסור.
האם קטן יכול לשחרר עבד. בה״ג בהל׳ מיאון בעמוד שמא, ובהל׳ עבדים בעמוד שנו, כתב דאינו יכול, וכ״כ הר״ן
בגיטין סג ד״ה זוזי, בשם ר״י והרי״ף, וכ״כ הרמב״ן
בגיטין מ. ד״ה כאשר עשה, דאינו יכול, וכ״כ הריטב״א
בגיטין מ. ד״ה אנן, וכ״כ הרשב״א
בגיטין מ. ד״ה כאשר עשה, דאינו יכול, ומאידך מדברי רש״י בגיטין מף ד״ה זוזי, ומדברי התוס׳ רי״ד שם, מבואר דמעונת הפעוטות מצי לשחרר, ונקטינן ככל הנך דלא מצי לשחרר.